Geri

İmplant Üstü Protezler

İmplant Üstü Protezler

İmplant üstü protezler, diş implantının üzerine yerleştirilerek implantlar tarafından desteklenmesi sağlanan sabit veya yarı hareketli protezlerdir. Kemik durumları, kemik genişliği, yüksekliği ve kalitesi, uygun olan tamamen dişsiz ağızlarda implant üstü protez tedavisi yapılabilir.

Tamamen dişsiz ağızlarda hareketli protezlerin tutuculuğu implant uygulamaları ile artırılabilir. Çene içerisine yerleştirilen implantlar hareketli protez içindeki yuvalara yerleştirilir, böylece tutuculuğu artmış olan protez ile çiğneme, konuşma gibi aktiviteler çok daha rahat yapılabilir.


İmplant Üstü Protezlerin Avantajları

İmplant üstü protez uygulamasının en önemli temeli doğru teşhis ve planlamadır. İyi uygulanmış, kaliteli implant üstü protez tedavisi ile kişinin hayat kalitesi üst seviyelere çıkarılabilir.

İmplant üstü protez uygulamasının avantajları şu şekilde sıralanabilir:

- Tamamen dişsiz ağızlarda çok etkili bir tedavi yöntemi olup, yaşam kalitesini ciddi oranda artırır.
- Kemik dokusunun kaybını engeller.
- Sabit ve yarı hareketli olmak üzere iki çeşidi vardır. Böylece kişinin ihtiyacına özel tedavi seçenekleri oluşur.
- Tek diş implantlarında ön ve arka komşu dişler üzerinde herhangi bir işlem yapmaya gerek yoktur.
- Gülüş ile ilgili oluşabilecek estetik kaygılarının önüne geçilir.
- Kaliteli ve iyi uygulanmış protezler uzun yıllar rahatça kullanılabilir.

İmplant Üstü Protez Çeşitleri

İmplant üstü protezler sabit ve yarı hareketli olarak iki çeşide ayrılır. Kişinin ihtiyacına göre uzman tarafından hangi tip protezin tedavi için uygun olacağına karar verilir.

1. Sabit Protezler
Sabit implant üstü protezler, hareket edemeyen ve hasta tarafından çıkarılamayan protezlerdir. Sabitleme işlemi vidalı sistemlerle veya simantasyon yöntemi yani diş kaplamasının implant gövdesine yapıştırılması ile yapılır. Genel olarak ön bölge tek diş eksikliklerinin giderilmesi için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Doğal diş görüntüsünü korumak ve metal yansımasını engellemek için özel bağlantı ve kaplama elemanları kullanılır.
Dişsiz ağızlarda başarılı bir sonuç alabilmek için önce kemik yapısı kontrol edilir, sonrasında gereken sayıda implant işlemi yapılarak uygulamaya devam edilir. Gerekli implant sayısı kişiden kişiye değişebildiği gibi genel olarak üst çenede 8 adet, alt çenede 6 adet implant işlemi ile sabit implant üstü protezler başarı ile uygulanabilir.

2. Yarı Hareketli Protezler
Yarı hareketli implant üstü protezler genel olarak tam dişsiz ağızlara veya sabit protez uygulamasına engel olacak faktörlerin bulunması durumunda uygulanır.
Bu protez çeşidinde hastanın tat duyusu olumsuz etkilenmez ve protez kullanımı daha konforlu hale gelir. Hasta istemediği sürece protezler ağızdan çıkmaz, yemek yeme, konuşma gibi fonksiyonlar rahatlıkla yerine getirilebilir.
Hangi implant üstü protez çeşidinin uygulanacağı hastanın isteğine, uzman görüşüne ve daha birçok faktöre bağlı olarak karar verilmektedir.
İmplant Üstü Protez Uygulama İşlemi Sırasında
İmplantlar çene kemiğine uygulanırken hastaya lokal anestezi yapılır, böylece işlem sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. İmplant üstü protez işleminde ise implantlarda olduğu gibi lokal anestezi gerektiren bir durum yoktur. Bu uygulama sırasında yapılan prova aşamaları, ölçü alımları ve protez uygulanması sırasında hastada ağrıya neden olacak herhangi bir işlem yapılmamaktadır.

İmplant Üstü Protez Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

İmplant üstü protez uygulamasından sonra bazı hususlara dikkat edilerek iyileşme süreci daha konforlu bir hale getirilerek hızlandırılabilir. Bu hususlar şu şekilde sıralanabilir:
- Hastanın tütün ürünü kullanımı varsa operasyondan sonra kullanım bırakılmalıdır.
- Tütün kullanımı vücudun implantları reddetmesine ve tedavinin etkisiz olmasına neden olabilir.
- Operasyon sırasında anestezi uygulaması yapılmış ise anestezisinin etkisi geçene kadar herhangi bir çiğneme yapılmamalıdır. 
- İmplant üstü protezlerde oynama veya gevşeklik varsa hemen doktora kontrol ettirilmelidir.
- Uzmanların söylediği ağız temizliği işlemlerine uyulmalıdır ve ağız temizliğine ekstra özen gösterilmelidir.
- Diş etlerinin bir süre şişmesi normal kabul edilmektedir.
- İmplant üstü hareketli protez kullanan hastalar her akşam mutlaka belirli bir süre için protezlerini çıkarmalı ve ağız içi dokularını dinlendirmelidir.
- Protez akan suyun altında sıvı sabun ve yumuşak bir fırça ile temizlenmelidir.
- Protez çıkarıldığında ağız içinde bulunan implantların üzerindeki mekanizma da diş fırçası ile temizlenmelidir.

İmplant üstü protezler uygun bir operasyon ile kişinin konforlu bir şekilde konuşma, yemek yeme gibi fonksiyonları gerçekleştirebilmesinin yanı sıra kişiye estetik bir gülüş kazandırarak yaşam kalitesinin yükselmesini sağlar. Son olarak implant üstü protez ömrü için tedavi sonrası kullanım süresinin 20 ile 30 yıl aralığında olduğunu belirtmek faydalı olacaktır. 

 

İmplant Üstü Protezler