İmplant nedir
Modern tıp teknolojisinin en avantajlı ve uzun ömürlü uygulamalarından biri diş implantı tedavisidir. Diş hekimleri, eksik diş tedavilerinde protez ve köprü tedavisi uyguluyordu. Şimdilerde protez ve köprünün en güçlü alternatifi implant olmuş durumda. Eksik dişlerin olması hem yeme – içme eylemini hem de kişilerin estetik görünümünü olumsuz etkiliyor. Diş hekimleri, implant diş tedavileriyle çok uzun yıllar kullanılabilen sağlıklı, dayanıklı, estetik tedaviler gerçekleştiriyor. Peki, implant tam anlamıyla nedir? Kimler implant yaptırabilir? İmplant tedavisi ne kadar sürer?
İmplant; eksik diş problemini gidermek amacıyla gerçekleştirilen bir tedavi olup çene kemiğinin içine vida yerleştirilmesi işlemidir. Yerleştirilen vida, çene kemiğiyle kaynaştıktan sonra implant üstü protez yerleşimi yapılır. İmplant diş tedavisinde kesinlikle komşu dişlerde kesme, küçülme ve benzeri hiçbir işlem yapılmaz. İmplant diş tedavisinin en büyük avantajı diğer dişlere zarar vermemesidir. Yerleştirilen vidalar, diş kökü olarak kullanılır. Vidalar titanyumdan tasarlanmış, dişle biyolojik uyumu olan bir malzemedir. İmplant diş tedavisi bittikten sonra hastalar iyileşme sürecinin ardından rahatlıkla her türlü yemeği yiyebilir. İmplant diş tedavisinde doğal dişe en yakın malzemeler kullanılır. Böylelikle hasta kendini daha iyi hisseder, beslenmede sorun yaşamaz.
İmplant tedavisi nasıl uygulanır
İmplant diş tedavisinde öncelikle hasta detaylı muayene edilir, diş röntgeni çekilir. Kemik ve diş ölçüsü alınır. Bazı hastalarda damak yapısı uygun olmadığından öncelikle damakla ilgili tedaviler uygulanabilir. Damağında sorun olmayan kişilere ise öncelikle sedasyon verilir. Diş kökü görevi görecek olan vidalar çeneye cerrahi müdahaleyle yerleştirilir. Vidaların yerleştirilmesinden hemen sonra bölgeye dikiş atılır ve işlem tamamlanır. Cerrahi bir müdahale olduğundan hafif şişme ve sonrasında ağrı gelişebilir. Diş hekimleri buz kompresi ile şişkinlik ve ağrının gelişmemesi için önlem alır.
İmplant diş tedavisi 3 ila 6 aylık bir tedavi sürecine sahiptir. Vida çeneye yerleştirildikten sonra 3 – 6 ay bekleme süresi verilir. Bu süreçte vida çene kemiğiyle özleşir ve uyum sağlanması beklenir. İmplantın son aşaması olan protez diş yerleştirilmeden önce, kaynaşma sürecinde hastaya geçici protez diş takılarak hastanın günlük rutini kolaylaştırılır. Bazı hastalara bu süreçte vitamin desteği verilerek beslenme yoluyla alınamayan vitaminlerin takviye gıda ile alınması sağlanır.
Gerekli bekleme süresi geçtikten sonra uzman diş hekimi ve hasta, implant üstü diş protezinin türüne, rengine karar verir. Diğer dişlerle en uyumlu renk ve malzeme tercih edilerek tedavinin son aşaması tamamlanır. Diş implantı bekleme süresi nedeniyle uzun bir tedavi sayılır ancak hastaya kaliteli bir yaşam kazandıran etkili, güçlü bir tedavi yöntemidir. Gelişmiş diş teknolojileri sayesinde hastalar rahatsızlık duymadan implant yaptırabiliyor.
Kimler implant yaptırabilir
İmplant tedavisi eksik diş ve gülüş tasarımı uygulamalarında çok sık kullanılan bir yöntem olmasına karşın herkes yararlanamamaktadır. İmplant için öncelikle uzman diş hekimi genel bir muayene eder. Çene gelişimini tamamlamış, 18 yaşından büyük ve özel bir sağlık problemi olmayan herkes implant yaptırabilir. Diş eksikliği, kırık diş, geleneksel proteze sahip kişiler implant diş yaptırabilir.
İmplant Yaptırdıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
İmplant tedavisinin ilk aşaması olan vida yerleşiminden sonra bir şey yiyip içmemeniz gerekiyor. Sıvı şeyler tüketmeye mümkünse pipet kullanmaya dikkat edilmeli. Çok yumuşak, oda sıcaklığında ve soğuk yiyecek, içecek tüketilmeli.
Vida yerleştirildikten sonra ilk anlarda anestezi sebebiyle ağrı hissedilmez ancak anestezinin etkisi geçtikçe hafif bir ağrı ortaya çıkar. Bu ağrıyı ve müdahale neticesinde oluşabilecek şişkinliği geçirmek için buz desteği yapılmalıdır.
İlk 24 saat hastanın hiçbir şekilde tükürmemesi, ağız gargarası yapmaması gereklidir.
36 saatlik süreçten sonra ise hastanın günde iki defa ağız gargarası (ya da tuzlu su) ile gargara yapması gereklidir.
Sigara, alkol iyileşme sürecinde içilmemelidir. Cerrahi müdahale yapılan bölge hızlı iyileşir ancak sigara ve alkol geç iyileşmesine, bölgenin kanamasına sebep olabilir.
Göz, yanak çevresinde görülen şişkinlikler için sadece operasyon günü değil ilk birkaç gün sürekli buz kompresi yapılmalıdır.
Ağız içine atılan dikişler genellikle eriyen dikiş olur. 2 haftalık süreçte erimeyen dikişler diş hekimi tarafından alınmalıdır.
İmplantın ağızdaki uyumu ilk birkaç ay sonra anlaşılır. Bu uyum süreci tamamlandıktan sonra implant üstü protez takılır. Protezin, genel anlamda implant dişin bakımı için özel bir işlem gerekmemektedir. Günde iki kez diş fırçalamak, ağız ve diş sağlığı kurallarına uymak yeterlidir.
İmplant diş fiyatları
İmplant diş fiyatları tamamen kullanılacak malzemeye, implant üstü protezin materyaline ve elbette diş sayısına göre değişkenlik gösterir. İmplant diş yaptırmak istiyorsanız bizimle iletişime geçerek randevu oluşturabilir, ücretsiz muayene ile implant hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.