Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız kokusu kişi konuştuğunda, yemek yediğinde veya ağzını açtığında bile ağızdan yayılabilecek kötü, nahoş bir kokudur. Ağız kokusu aynı zamanda halitosis olarak da adlandırılır. Hem kişiyi hem de etrafındaki kişileri rahatsız edebilecek, ağız kokusu problemi yaşayan kişinin yaşam standardını önemli derecede etkileyebilecek bir durumdur. Özellikle sosyal hayatı etkilediği için, ağız kokusu problemi yaşayan kişilerin psikolojileri de bu noktada kötü etkilenebilmektedir. Ağız kokusu problemi çoğunlukla ağız içinden kaynaklanabileceği gibi mide, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları da ağız kokusuna neden olabilmektedir. Bu durumun nedenini saptayabilmek için uzman hekime muayene olmak gereklidir.
Ağız Kokusu Çeşitleri
Ağız kokusunun 3 farklı çeşidi vardır. Bunlar
1. Fizyolojik ağız kokusu
2. Patolojik ağız kokusu
3. Psikolojik ağız kokusu olarak sıralanabilir.
Fizyolojik Ağız Kokusu
Fizyolojik ağız kokusu herkesin aşina olduğu, kişi sabah ilk uyandığında oluşan veya kişinin gün içindeki beslendiği yiyeceklerden kaynaklı olan ağız kokusu türüdür. Çeşitli ağız gargaraları, dişlerin fırçalanması ile bu kokudan kurtulmak oldukça kolaydır. Ancak yine de düzenli ağız bakımı ihmal edilmemelidir.
Patolojik Ağız Kokusu
Patolojik ağız kokusu fizyolojik ağız kokusundan farklı olarak daha kalıcı bir ağız kokusu türüdür. Gargara, diş fırçalama gibi yöntemlerle giderilemez. Bu tip ağız kokusu problemi yaşadığını düşünenlerin nedenini öğrenebilmek için mutlaka uzman hekime başvurmaları gerekmektedir.
Psikolojik Ağız Kokusu
Psikolojik ağız kokusu başkaları tarafından fark edilmeyen ancak kişinin ağız kokusundan şikayetçi olduğu bir türdür. Bu durumda yine uzman hekim görüşü alınmalı, gerekli tedavi uygulanmalıdır.
Ağız Kokusu Nedenleri
Ağız kokusu yenilen besinlerden kaynaklı olabilir. Soğan, sarımsak gibi ağır kokulu yiyecekler yenildikten sonra ağızda koku problemine yol açabilirler. Ancak ağız kokusu büyük çoğunlukla ağız içi problemlerden kaynaklanmaktadır. Bunun sebepleri arasında ağız hijyenine yeterince dikkat edilmemesi, diş fırçalama ve diş ipi kullanımının düzenli yapılmaması, dişlerde çürük, diş eti problemleri gibi problemlerin olması sayılabilir. Sigara kullanmak, ağız kuruluğu, düzensiz ve sağlıksız beslenmek gibi nedenler de ağız kokusu problemine neden olabilir.
Ağız kokusu her zaman ağız içinden kaynaklanmayabilir. Solunum kaynaklı, sindirim kaynaklı nedenler de ağız kokusuna yol açabilir. Sinüzit, geniz akıntısı gibi solunum kaynaklı nedenlerin ağız kokusuna neden olabileceği gibi reflü, laktoz intoleransı gibi sindirim kaynaklı sebepler de ağız kokusunun nedenlerinden olabilir.
İlaç kullanımı, A ve B12 vitamini eksikliği, yaşlılık, demir ve çinko eksikliği, sıvı eksikliği, düzensiz beslenme, diyet, kafein, alkol ve tütün ürünleri de ağız kokusuna neden olabilecek etkenler arasında sıralanabilir.
Kişiyi ve çevresini rahatsız edecek şekilde ağız kokusundan şikayetçi olanlar mutlaka uzman bir hekime görünmeli, ağız kokusuna neden olabilecek rahatsızlıklarını öğrenmelidirler. Böylece uygun tedavi yöntemleri ile yaşam standartlarını yükseltebilirler.
Ağız Kokusu Tedavisi
Ağız kokusundan şikayetçi olan kişi öncelikle bir diş hekimine muayene olmalıdır. Diş hekimi hem ağızdan hem burundan gelen kokuyu derecelendirerek hastayı muayene edecektir. Diş hekimi ağız kokusunun nedeninin diş çürüğü olduğunu tespit ederse buna uygun olarak bir tedavi önerecektir. Ağız kokusunun nedeni plak, yani dişlerde bakteri birikiminden kaynaklanıyor ise diş hekimi ağız gargarası, diş macunu önerebilir; gerekirse diş temizliği tedavisi de uygulayabilir.
Ağız kokusunun nedeni diş eti problemlerinden kaynaklanıyor ise diş hekimi hastayı periodontist, yani bir diş eti uzmanına yönlendirecektir. Diş eti hastalığı, diş etlerinin çekilmesinden ve oluşan boşluklara bakteri dolmasından, bu bakterilerinden kötü koku yaymasından dolayı oluşur. Bu durumda diş eti uzmanı buradaki bakterileri uygun tedavi yöntemi ile temizleyecektir.
Diş hekimi yaptığı muayene sonucunda ağız içinde herhangi bir problem göremezse hastayı farklı bir uzmana yönlendirecektir.
Ağız Kokusunu Önleme
Ağız kokusunu önlemek için basit ama etkili yöntemler vardır. Bunlardan en önemlisi ağız hijyenine önem vermektir. Dişleri düzenli fırçalamak, günde en az bir kere diş ipi kullanmak, dili fırçalamak gibi önlemlerle ağız kokusu büyük ölçüde önlenebilir. Takma diş kullanan kişilerin takma dişlerinin temizliğine çok önem vermesi gerekir. Gün içinde yeterli sıvı alınmalı, ağız kuruluğu engellenmelidir. Düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli; alkol ve tütün ürünlerinden kaçınılmalıdır. Kafein içeren ürünler çok fazla tüketilmemelidir. Günlük yapılacak olan ufak ama etkili önlemler ile ağız kokusunun önüne kolaylıkla geçilerek ferah bir nefese sahip olmak mümkündür.